

Masak
lemak cili api udang memang sedap kalau beserta sayuran seperti sanda.
Sanda merupakan salah satu sayur yang boleh dikatakan sayur orang
dulu-dulu. Mungkin ditempat lain sayur ini dikenali sebagai keladi air
atau lain. Tapi kami sekeluarga memanggilnya sanda.
Ini dia resipi tradisional masak lemak cili api udang bersama sanda.
Bahan:
Udang
Sanda
Cili Api
Santan (Pekat & Cair)
Kunyit hidup
Garam
Asam keping / Asam gelugor
Cara:
1. Tumbuk cili api, kunyit hidup & garam (sedikit) sehingga lumat.
2. Masukkan bahan yang telah ditumbuk ke dalam periuk dan masukkan santan cair, sanda dan asam keping.
3. Kacau supaya tidak tahi minyak. Masak sehingga mendidih dan masukkan udang dan santan pekat.
4. Masak sehingga mendidih sekali lagi dan kacau sekali sekala.
5. Hidang bersama nasi.
Ps: Gulai masak lemak cili api yang sedap perlu dikacau selalu agar tidak ada tahi minyak dan kena kasi balance asam dan garam supaya tidak melimpah.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan